top of page
  • redakcnygls

Západ odvracia rakety sankciami

Zničí Vladimíra Putina vlastná politika?

Vojnový konflikt zapríčinený ruským útokom na územie Ukrajiny odsúdil celý svet. Neospravedlniteľný čin z dielne ruského prezidenta čelí viacerým sankciám. Pozrime sa na niektoré z nich.

Západné krajiny v ekonomických trestoch poriadne pritvrdili. Depozity Ruskej centrálnej banky uložené v európskych bankách sú zmrazené a aj keď bol celý svet v napätí a sledoval zdanlivú nečinnosť, väčšina ruských bánk je odpojená od bankovej komunikačnej platformy SWIFT. Jeho princíp je v ľahkom a bezpečnom spojení, vďaka ktorému vedia rýchlo a lacno posielať transakcie. Týmto odpojením sa výrazne sťaží ruský import a export. Taktiež Veľká Británia či mnohé krajiny Európy prerušili alebo pozmenili vzťahy s veľkými ruskými finančnými inštitúciami ako Sberbank, VTB, Bank Rossiya. Transakcie cez portály Visa a Mastercard nebudú v Ruskej federácii fungovať, oznámili spoločnosti. Práve tieto spoločnosti zabezpečujú 70 percent prevodov.


Nemecký kancelár Olaf Scholz pozastavil certifikáciu Nord Streamu 2. Ide o administratívny krok, bez ktorého nemôže byť plynovod uvedený do prevádzky.


V balíku sankcií sa objavujú aj zrušené kontrakty s mnohými ruskými štátnymi firmami, napríklad Rostec, Gazprom alebo Rostelecom.


Ani lietadlá ruských aerolínií už nenájdeme nad Európskou úniou ani Spojeným kráľovstvom. Štáty sa pristúpili na uzavretie vzdušného priestoru pre lietadlá vlastnené Ruskom, registrované v Rusku alebo riadené Ruskom.


Hackerská skupina Anonymous vyhlásila Kremľu kybernetickú vojnu. Napadla stránky ruských ministerstiev a štátnych televízií. Namiesto ruskej propagandy televízie ukazujú zábery z Ukrajiny alebo nefungujú vôbec, zverejňujú utajené spisy a zoznamy, či dokonca hackli stránku ruskej tajnej služby.

Lídri Európskej únie sa dohodli na zmrazení majetku Putina, ministra zahraničia Lavrova a ministra obrany Šojgua. Im a ďalším oligarchom napojených na štátny systém banky sídliace na území Európskej únie a Británie nemôžu sprístupňovať finančné prostriedky. Všetkým 351 členom ruského parlamentu, ktorí hlasovali za uznanie nezávislosti Doneckej a Luhanskej republiky, taktiež zmrazili majetok a udelili zákaz cestovania. Prezident spolu so spomenutými ministrami zákaz nedostali so zámerom diplomatických stretnutí.


Olympiádou sa, očividne, skončila účasť ruských športovcov na medzinárodných podujatiach na dlhší čas. FIFA a UEFA suspendovali ruské kluby zo všetkých ich súťaží a šampionát UEFA sa presunul z Petrohradu do Paríža. Všetky preteky Formuly a Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Rusku sú zrušené.


Tak sa zdá, že sa ruský prezident svojimi predstavami o znovuvybudovaní Sovietskeho zväzu trochu prepočítal. Jeho činmi najviac trpia obyčajní a nevinní ľudia. Ako hlava štátu postavil vlastných občanov pred nebezpečné zdražovanie či nedostatok dovážaných komodít. Búriacim a nesúhlasiacim sa odmeňuje väzením. Ruská spoločnosť stojí pred otrasom, ktoré, je pochybné, či po dnešných situáciách Vladimír Putin ustojí.


Viktória Majirská

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page