top of page
  • redakcnygls

Padajúce hviezdy Windsoru

Bájna dokonalosť princov a princezien zo zámku je, zdá sa, už dávno pasé. Bránami Buckinghamského paláca preniká stále viac pikantností. Po minuloročnom „Megxite“ a rozhovore s Oprah visí mnoho otáznikov a tento incident rozjatril zabudnuté rany a najdlhšie vládnuca panovníčka, Alžbeta II., má znova, čo riešiť.


Princ Andrew nie je neznámou osobnosťou pre titulky bulvárov. Už v deväťdesiatych rokoch plnili výklady články o jeho manželstve s vojvodkyňou Sarah. Po dvoch dcérach, škandáloch a jednému rozvodu majú vojvoda a vojvodkyňa z Yorku, podľa vlastných slov, veľmi pekný vzťah. No čo nie je pekné a ani príjemné, sú najnovšie obvinenia princa Andrewa zo sexuálneho obťažovania.


Virginia Roberts, teraz Giuffre, mala len šestnásť rokov, keď ju americký finančník Jeffrey Epstein a jeho milenka Ghislaine Maxwell (jej otec sa narodil v dedine Slatinské Doly vo vtedajšej Karpatskej Rusi) zatiahli do nechutného biznisu s mladými dievčatami. Bol to blúdny kruh plný sexu, prostitúcie, postarších vplyvných pánov, nastavených videokamier, privátneho ostrova a apartmánov. Jeffrey Eppstein spáchal v roku 2019 samovraždu vo väzení. V prebiehajúcom súdnom konaní bol odsúdený za poskytovanie a obchodovanie so sexom. Viac na túto tému odporúčam sériu na Netflixe - Jeffrey Epstein: Filthy Rich.


Čo to má spoločné s vojvodom z Yorku?

Odkiaľ, odkedy a prečo má vôbec britská kráľovská rodina vzťahy s osobami s takouto povesťou? Podľa vlastných slov sa prvýkrát stretli s princom v roku 1999, aj keď slečnu Maxwell Andrew poznal z čias univerzity. V tom istom roku navštívil aj Epsteinov súkromný ostrov. Prehľad jednotlivých letov a návštev a zákazníkov je taktiež známy vďaka „Jeffrey Little Black Book.“ V nasledujúcich rokoch sa na oslavách Windsoru objavoval kvôli Ghislaine, ktorá si mohla so sebou vziať spoločnosť, vysvetľoval Andrew. Ostatných názory boli, že v Európe nevedia, čo sa deje v Amerike. No práve fotografie týchto pánov v Central Parku z roku 2010 víria vodu domnienok, pretože už aj v Európe pozorovateľom neušli priame či nepriame obvinenia.


A tak sa v roku 2015 s rozbehnutými konaniami voči aktivitám amerického finančníka, objavuje fotka, na ktorej je princ Andrew s rukou okolo Virginie, v pozadí s Ghislaine, z roku 2001. Virginia teda žaluje syna kráľovskej rodiny z troch sexuálnych napadnutí v New Yorku, Londýne a na Panenských ostrovoch. Podľa jej svedectva mala ako 17-ročná poskytnúť v roku 2001 „to čo Jeffreymu“ aj mnohým iným mužom, jedným z nich bol očividne aj princ Andrew. Ten obžalobu značne popiera. Súd však jeho sťažnosť zamietol, a tak jeho obvinenie pretrváva.


Čo na to jeho matka a zároveň hlava štátu?

Už tri roky dozadu stratil tzv. verejné povinnosti, ktoré prislúchajú jeho postaveniu, no kráľovná tentokrát jasne pritvrdila. Andrew už viac nebude „jeho veličenstvo“. Aj keď mu jeho rodinný pôvod nejde odoprieť, všetky oficiálnosti týmto stratil. Taktiež bol pozbavený vojenských funkcií a rôznych patronátov a charít.


Syn britskej kráľovskej rodiny je len jedným kontroverzným článkom zo zložitej pyramídy. Celkovo je známych 36 obetí v prípade zneužívania. Tie, ktoré sa rozhodli svedčiť, opisujú masážny stôl, telefonáty a pozvánky, keď mali často iba 14 rokov. Epstein sa stretával aj s bývalými prezidentmi Billom Clintonom, Donaldom Trumpom, či Lexliem Weixnerom.


Viktória Majirská

26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page